· Cumhuriyet
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Ulugazi Yağlı Güreşleri’nin beşincisi Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda yapıldı. 9’u altın kemerli 64 başpehlivanın da içinde bulunduğu toplam 500 pehlivanın gün boyu süren mücadelesinde altın kemerin yeni sahibi Orhan Okulu oldu.
İBB Gen lik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve İBB Spor İstanbul iş birliğiyle bu sene beşincisi yapılan organizasyonda yağlı g reşin en nemli isimlerinden Erkan Taş, Yusuf Can Zeybek, Orhan Okulu, İsmail Balaban, Recep Kara, Mehmet Yeşil Yeşil, Mustafa Taş, Fatih Atlı, Ali G rb z gibi isimler altın kemer m cadelesi verdi.
Yaklaşık iki bin kişinin izlediği organizasyon bir spor festivali havasında geçti.
Ulugazi Yağlı Güreşleri’ne İBB Başkanvekili Nuri Aslan açılışını yaptı. İBB Başkanvekili Nuri Aslan'ın a ılışını yaptığı Ulugazi Yağlı G reşleri'ne Maltepe Belediye Başkanı Esin K ymen, İBB Meclisi Gen lik ve Spor Komisyonu Başkanı Can obanoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Zeynep Neyza Ak abay, İBB Gen lik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Barış Yıldız, İBB Spor İstanbul Genel M d r Prof. Dr. Bilge Donuk ve İBB Sportif Değerlendirme Şube M d r İlker zt rk ile yağlı g reş camiasından ok sayıda temsilci de katıldı.
İBB Başkan Vekili Nuri Aslan yaptığı konuşmada "Bugün Maltepe'de milletimizin asırlık mertliğini, yiğitliğini ve kardeşliğini hep birlikte izleyeceğiz. Minik boylarımızdan başpehlivanlarımıza kadar dualı ayıran çıkan yüzlerce yiğidimiz, döktükleri her damla alın teriyle göğsümüzü kabartacak. Ulu nderimiz Gazi Mustafa Kemal Atat rk' n en sevdiği, g nl nde bambaşka bir yeri olan spor g reştir. Cumhuriyet, Ata'mızın dediği gibi harman yerinde güreşen o çocukların, bugün er meydanında bayrağımızı gururla dalgalandıran tozkoparanların ve gençlerin sönmeyen umududur. Bu vesileyle, başta B y k nderimiz Gazi Mustafa Kemal Atat rk ve silah arkadaşları olmak zere, t m kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum. Bugün kispet bağlayacak olan 500'e yakın güreşçimize, emeği geçen federasyonumuza, hakemlerimize, cazgırlarımıza ve tüm İstanbullulara teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun, Allah'a emanet olun" dedi.
Binlerce seyircinin tribünden takip ettiği müsabakaların ardından finale ulaşan isimler Orhan Okulu ve Erkan Taş oldu. Okulu, nefes kesen mücadelenin ardından rakibi Taş'ı alt etmeyi başardı ve Ulugazi'nin yeni başpehlivanı oldu.
Okulu'nun altın kemerini İBB Başkan Vekili Nuri Aslan takdim etti. 5. Ulugazi Yağlı G reşleri'nde nc l ğ Abdullah G ng r, d rd nc l ğ ise Se kin Duman aldı.
Geleneksel yağlı güreş kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen 5. Ulugazi Yağlı Güreşleri'nde müsabakalar baş, başaltı, büyükorta, küçükortabüyük, küçükortaküçük, deste büyük, deste orta, deste küçük, ayak, tozkoparan, teşvik 1, teşvik 2, minik 1 ve minik 2 olmak üzere 14 farklı boyda yapıldı ve kazananlar belirlendi.
Kaynak: Cumhuriyet · Derleyen: Elif Aktürk