· Anadolu Ajansı
Şirketin Üst Yöneticisi, Japonya ziyaretinde yaptığı açıklamada, altyapının kesintilere dayanıklı olduğunu ve alternatif petrol ihracat hatları üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Suudi Arabistan'ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'nun Üst Yöneticisi Emin Hasan en-Nasır, şirketin artan saldırı tehditleri döneminde kesintiye uğrayan faaliyetlerini birkaç gün içinde yeniden başlatabileceğini duyurdu. Nasır, Japonya ziyaretinde Nikkei Asia dergisine yaptığı açıklamada, mevcut üç ana güzergaha ek olarak ham petrol ihracatı için alternatif hatlar araştırdıklarını ve Suudi Arabistan dışındaki depolama kapasitelerini genişletmeyi değerlendirdiklerini aktardı.
Nasır, şirketin altyapısının ciddi kesintilere karşı dayanıklı olduğunu ve 2019'daki saldırıların ardından 11 gün içinde tam kapasiteyle yeniden çalışmaya başladıklarını vurguladı. Doğu-Batı petrol boru hattının tek bir hattan oluşmadığını belirten yönetici, bütün hatları aynı anda devre dışı bırakmanın kolay olmadığını, bu yapının esneklik sağladığını ifade etti.
Hürmüz ve Babülmendeb boğazları ile Doğu Batı Boru Hattı'nın yanı sıra Mısır üzerinden Kızıldeniz'den Akdeniz'e ham petrol taşıyan 320 kilometrelik Sumed Boru Hattı'na da erişebildiklerini kaydeden Nasır, bu kanallardaki kesintilere rağmen sevkiyatları durdurmadıklarını, gemileri farklı güzergahlara yönlendirdiklerini açıkladı. Nasır, ABD-İran savaşı sonrası petrol krizinin hafiflemediğini, durumun daha da kötüleşebileceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: Anadolu Ajansı · TRBülten tarafından derlendi