Son dakika! Türk Devletlerinin tarihi buluşması! Dünyanın gözü Ankara'da: Hangi kararlar alınacak?

· Sabah

Son dakika! Türk Devletlerinin tarihi buluşması! Dünyanın gözü Ankara'da: Hangi kararlar alınacak?

29-30 Ekim tarihlerindeki toplantıda Ankara Bildirisi, Orta Koridor ve gümrük prosedürleri gündeme gelirken Türkiye dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldı.

Türk Devletleri Teşkilatı 13'üncü Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da 29-30 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi ve liderleri bir araya getirdi. Zirvenin teması "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" oldu. Toplantıda teşkilat üyeleri arasındaki ekonomik ve bölgesel ilişkiler masaya yatırıldı.

Zirve kapsamında Türkiye, dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldı. Türkiye başkanlığı devraldı. Liderlerin görüşmelerin ardından Ankara Bildirisi'ni kabul etmesi ve kurumsal yapının güçlendirilmesine yönelik kararlara imza atması beklenirken, Orta Koridor ile gümrük prosedürleri de öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldı. Lojistik maliyetler de gündemdeydi.

Türkiye'nin tam üyelerle dış ticareti yıllık 17 milyar dolara yaklaşırken, 2025 verilerine göre ihracat 9,6 milyar dolar, ithalat ise 7,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Tam üyeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dır. KKTC gözlemci üye olarak bulunuyor.

Ankara'da düzenlenecek Türk Devletleri Teşkilatı 13'üncü Zirvesi'nde ticaret başlığı ele alınacak, enerji ve ulaştırma başlıkları da gündemde olacak. Dönem başkanlığı devredilecek.

Arka plan

Kaynak: Sabah · Derleyen: Elif Aktürk