Rusya'nın Türk Devletleri Teşkilatı'na üyelik tartışması

· Cumhuriyet

Rusya'nın Türk Devletleri Teşkilatı'na üyelik tartışması

Kazakistan liderinin Rusya'yı teşkilata davet etmesi ve Kremlin'in olumlu yanıtı gündem yarattı. Kurucu Genel Sekreter Akıncı, önerinin reddedileceğini belirtti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in, Rusya'nın Türk Devletleri Teşkilatı'na dahil edilmesine yönelik çağrısı ve Kremlin'den gelen olumlu karşılık tartışma yarattı. Öneri teşkilat gündemine gelebilir. TDT Kurucu Genel Sekreteri emekli büyükelçi Halil Akıncı, çıkışın önceden istişare edilmeden yapıldığını belirterek önerinin kabul edilmeyeceğini ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, resmi bir davet almadıklarını ancak Kazakistan ile yapılacak görüşmelerde konunun gündeme gelmesinin muhtemel olduğunu kaydetti. Resmi davet almadılar. Peskov, Rusya'da halkları tarihsel olarak Türk olan birçok bölge bulunduğunu belirterek katılımın ülke genelinde olabileceğini dile getirdi.

Akıncı, teşkilatın akrabalık ve dil esasına göre kurulduğunu hatırlatarak, Rusya'daki Türk topluluklar gerekçesiyle üyelik verilmesi durumunda dünyanın pek çok ülkesindeki Türk azınlıkların da hesaba katılması gerekeceğini vurguladı. Kültürel bağlar TÜRKSOY aracılığıyla yürütülüyor. Kültürel bağların TÜRKSOY aracılığıyla yürütüldüğünü belirten Akıncı, Rusya'nın hiçbir kritere uymadığını kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet · Derleyen: Elif Aktürk