Rusya Esad sonrası Suriye'deki üslerine ilk askeri sevkiyatı yaptı

· Cumhuriyet

Rusya Esad sonrası Suriye'deki üslerine ilk askeri sevkiyatı yaptı

Moskova ile Şam arasındaki anlaşmanın ardından dört gemilik Rus konvoyu, konum sinyallerini kapatıp Tartus Limanı'na ulaşarak üslere malzeme indirdi.

Rusya, Suriye'deki yönetim değişikliğinin ardından Moskova ve Şam arasında 9 Ağustos'ta varılan anlaşma kapsamında ilk askeri sevkiyatını gerçekleştirdi. Dört gemiden oluşan Rus donanma ve yük konvoyu, 7 Eylül'de Akdeniz kıyısındaki Tartus Limanı'na ulaştı.

Denizcilik istihbarat verileri ve uydu görüntülerine göre konvoyda Sparta isimli yük gemisi, Akademik Pashin ikmal tankeri ve Admiral Levchenko savaş gemisi yer aldı. Cebelitarık Boğazı'nı geçtikten sonra konum sinyallerini kapatan gemilerin Tartus ve Hmeymim üsleri için mühimmat ile askeri malzeme taşıdığı bildirildi.

İki ülke arasındaki yeni anlaşma, sivil tesislerin Suriye yönetimine devredilmesini ve askeri noktaların ortak eğitim merkezlerine dönüştürülmesini öngörüyor. Eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Aralık 2024'te devrilmesi sonrası varılan mutabakat uyarınca Rus askerleri Tartus ve Hmeymim'deki varlığını sürdürüyor.

Kaynak: Cumhuriyet · TRBülten tarafından derlendi