Peru bakır üretimini 1 milyon ton artırmak istiyor, ABD ve Çinli şirketler yatırım için sırada

· Dünya Gazetesi

Peru bakır üretimini 1 milyon ton artırmak istiyor, ABD ve Çinli şirketler yatırım için sırada

Peru, yıllık bakır üretimini yaklaşık 1 milyon ton artıracak yeni projeler için izin süreçlerini hızlandırıyor. ABD ve Çinli şirketler bu projelere yatırım için rekabet ediyor.

Peru Enerji ve Maden Bakanı Guillermo Shinno, yeni bakır projelerine hem Çinli hem de ABD'li şirketlerin yoğun ilgi gösterdiğini açıkladı. Ülkenin yıllık üretimi şu anda 2,8 milyon ton civarında ve hükümet, yeni projelerle bunu önümüzdeki 5-6 yılda yaklaşık 1 milyon ton artırmayı hedefliyor.

Piyasa verileri arz tarafındaki baskıyı gösteriyor. Şanghay'daki bakır stokları bir haftada yüzde 15,9 azalarak 47 bin 147 tona geriledi. Londra Metal Borsası'nda ise nakit bakırın vadeli kontrata göre primi 124,75 dolara yükseldi, bu da fiziki metal talebinin güçlü olduğuna işaret ediyor.

Rekabet sadece maden yatırımı değil, küresel tedarik zincirlerinde kontrol mücadelesi niteliği taşıyor. Çin, dünyanın en büyük bakır tüketicisi konumunda ve Peru'daki yeni üretim kapasitesi ABD ile Çin arasındaki kritik mineral yarışının yeni bir cephesi olmaya aday.

Arka plan

Kaynak: Dünya Gazetesi · TRBülten tarafından derlendi