· Sabah
Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi, Filyos Limanı'ndan Sakarya Gaz Sahası'na gönderildi.
Türkiye'nin ilk yüzer üretim platformu Osman Gazi, Zonguldak'ın Filyos Limanı'ndan Karadeniz'deki görev yerine uğurlandı. Görev süresi 20 yıl. Platformun, bu süreçte Sakarya Gaz Sahası'nda görev yapması ve yerli doğal gaz üretiminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.
Mavi Vatan'da bir fabrika gibi çalışacak platform, 298,5 metre uzunluğunda ve 56 metre genişliğinde. Derinliği 29,5 metre. Günlük doğal gaz üretimini 9,5 milyon metreküpten 20 milyon metreküpe çıkaracak bu kapasite, yerli gazdan yararlanan hane sayısını 4 milyondan 8 milyona yükseltecek.
İlk gazın yıl sonunda yakılması planlanıyor. Üretimin 2027 başında başlaması da planlanıyor. Platformdaki çalışmalar yaklaşık 7 bin kişiyle tamamlandı.
Kaynak: Sabah · Derleyen: Elif Aktürk