· TRT Haber
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC'deki müze açılışında Kıbrıs Türkü'nün yakın tarihinin tek taraflı anlatılarla gölgelenemeyeceğini ve gerçeklerin gizlenemeyeceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Gazimağusa kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) katkılarıyla kurulan Muratağa-Atlılar-Sandallar Şehitler Müzesi'nin açılış törenine katıldı. Yılmaz törende, Ada'nın yakın tarihinin ve Kıbrıs Türkü'nün maruz kaldığı katliamların uluslararası alanda görmezden gelinemeyeceğini söyledi.
Yılmaz, 14 Ağustos 1974'te savunmasız köylerde 126 masum insanın katledildiğini hatırlatarak; Kayıp Şahıslar Komitesi'nin çalışmalarıyla Murat Ağa ve Sandallar'daki 89 şehidin tamamının, Atlılar'daki 37 şehidin ise 15'inin kimliğinin tespit edildiğini ifade etti.
Avrupa Parlamentosu'nun 2026 bütçe kararında 1974 olaylarını Rum tarafının bakış açısıyla ele alan yaklaşımlarını eleştiren Yılmaz, Avrupa kurumlarını dezenformasyonlara alet olmamaları konusunda uyardı. Yılmaz, Kıbrıs meselesinde iki ayrı halk ve iki ayrı devlet gerçeğine dayanan egemen eşitlik temelinde bir çözümü savunduklarını vurguladı.
Daha önce TİKA tarafından kurulacağı açıklanan müzenin hizmete girmesiyle, Kıbrıs Türkü'nün hafızasına ve şehitlerin emanetlerine sahip çıkılması hedeflenen projede resmi açılış aşamasına geçilmiş oldu.
Kaynak: TRT Haber · TRBülten tarafından derlendi