· Anlatılanın Ötesi - Türkiye
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Muğla'da 2021 yılındaki yangınlardan etkilenen alanların imara açıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve bahsi geçen bölgelerin orman statüsünde olmadığını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Beyciler Mahallesi'nde 2021 yılındaki orman yangınlarının ardından bu bölgelerin yapılaşmaya açıldığına yönelik iddialar hakkında açıklama paylaştı.
İddiaların tamamen gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada iddiaya konu görüntü ve içeriklerde işaret edilen Beyciler Mahallesi 101 ada 15, 16 ve 115 numaralı parseller ile 102 ada 1 numaralı parselin orman alanı olmadığı aktarıldı.
Açıklamada resmi kadastro kayıtlarına göre söz konusu taşınmazların şahıslar adına kayıtlı sahipli araziler olduğu bildirildi.
Diğer taraftan, 2021 yılında Milas ve Marmaris'te çıkan yangınlardan zarar gören gerçek orman alanlarında ağaçlandırma ve rehabilitasyon faaliyetlerinin yürütüldüğü kaydedildi.
Açıklamada Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) verilerine göre de Türkiye'nin, dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ülkeler arasında 3.
sırada olduğu belirtilirken şu ifadeler de yer aldı: Arazi ve kadastro statüsü kontrol edilmeden, arsa niteliğindeki mülkler üzerinden, 'yanan ormanlar betona teslim edildi' algısı oluşturmaya çalışan dezenformasyon ve provokasyonlara itibar edilmemesi, resmi açıklama ve kaynakların esas alınması önemle rica olunur.
Kaynak: Anlatılanın Ötesi - Türkiye · Derleyen: Elif Aktürk