· AA Dünya
Irak'ın Kerkük kentinde halk, uluslararası koalisyonun eylül sonunda bitecek görev süresinin ardından ulusal egemenliğin pekişeceğine inanıyor.
Irak'ın Kerkük kentinde vatandaşlar, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçlerinin eylül sonunda ülkedeki görevinin tamamlanacak olmasını memnuniyetle karşıladı. Kent sakinleri, DEAŞ tehdidinin azalmasıyla birlikte iç istikrarın sağlandığını ve çekilme kararının ülkenin ulusal egemenliğini güçlendireceğini vurguladı.
Kerküklü esnaf Haşim Kasapoğlu, ülke savunmasının Iraklı güvenlik güçleri tarafından üstlenilmesinin yasal bir hak olduğunu ve yerel güçlerin bu görevi yürütecek kapasiteye ulaştığını belirtti. Gazeteci Seyif Yunus ise koalisyonun çekilmesiyle oluşabilecek hava savunma boşluğunun doldurulması ve Irak'ın askeri gücünün artırılması gerektiğini ifade etti. Yunus ayrıca, yabancı güçlerin ayrılmasıyla komşu ülkelerle yaşanan güvenlik sorunlarının da sona erebileceğini dile getirdi.
Yazar Sadun Sultan da çekilme kararının Irak hükümetinin kendi iradesiyle alındığını belirterek, kalıcı istikrar için ülkenin bölgesel savaşlarda taraf olmaması gerektiğine dikkat çekti. Terör örgütü DEAŞ'ın 2014'teki işgali sonrası kurulan Uluslararası Koalisyon Güçlerinin, Irak ve ABD arasındaki anlaşma doğrultusunda 30 Eylül'e kadar ülkeden tamamen ayrılması öngörülüyor.
Kaynak: AA Dünya · TRBülten tarafından derlendi