· TRT Haber
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasındaki ortak savunma anlaşmasının bölge güvenliği için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha'daki bir panelde bölgesel güvenlik ve ABD-İran gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ensari, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan tarafından imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın bölge istikrarı açısından umut verici bir gelişme olduğunu söyledi.
ABD ile İran arasındaki diyalog kanallarının açık tutulduğunu ve görüşmelerin sürdüğünü belirten Ensari, krizin tek çözüm yolunun diplomasi olduğunu ifade etti. Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalmasının küresel ticaret ile dünya enerji sistemini ağır biçimde etkileyeceğine dikkat çeken sözcü, stratejik su yollarının baskı aracı haline getirilmemesi gerektiğini vurguladı.
Daha önce İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan üç ülkenin imzaladığı savunma anlaşmasını Müslümanların birliği adına olumlu bir adım olarak nitelendirmiş, Emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu ise anlaşmanın sonuçlarının TBMM bünyesinde ele alınması gerektiğini dile getirmişti.
Kaynak: TRT Haber · TRBülten tarafından derlendi