İZTO Başkanı Mahmut Özgener'den ekonomi uyarısı: Sanayideki geçici kayıplar kalıcı olmamalı

· Dünya Gazetesi - Ekonomi

İZTO Başkanı Mahmut Özgener'den ekonomi uyarısı: Sanayideki geçici kayıplar kalıcı olmamalı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, dezenflasyon programını gevşetmek yerine üretimi, yatırımı ve rekabet gücünü artıracak yapısal adımların atılması gerektiğini belirtti. Emek yoğun sektörler ile demir çelik alanındaki kayıplara dikkat çeken Özgener, döviz ve KOBİ kredilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, eylül ayında açıklanması beklenen Orta Vadeli Program (OVP) öncesinde ekonomi yönetimine tavsiyelerde bulundu. Dezenflasyon sürecinin kararlılıkla sürmesi gerektiğini ifade eden Özgener; yüksek reel faiz, reel kurun değer kazanması ve iç talepteki durgunluğun üreticiler üzerindeki etkilerinin de hesaba katılması gerektiğini dile getirdi.

Mevcut ekonomi programının enflasyondaki yükselişi durdurma, Türk lirası birikimleri özendirme ve rezervleri artırarak dış şoklara karşı koruma sağlama gibi önemli kazanımları olduğunu belirten Özgener, programın üçüncü yılına girerken yeni risklerin belirdiğini ifade etti. Özgener, özellikle demir çelik ile emek yoğun sektörlerdeki üretim, yatırım ve rekabet gücü kayıplarının kalıcı hale gelmesinin engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

İZTO Başkanı Mahmut Özgener’den ekonomi için kritik uyarı: Sanayideki geçici kayıplar kalıcı hale gelmemeli İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, dezenflasyon programının gevşetilmesi yerine üretim, yatırım ve rekabet gücünü destekleyecek yapısal adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Yatırımlardaki yavaşlamayı da değerlendiren Özgener, yüksek finansman maliyetleri, zayıflayan iç talep ve belirsizlik ortamının şirketlerin uzun vadeli yatırım planlarını zorlaştırdığına değindi.

Yüksek finansman maliyetleri, iç talepteki zayıflama ve belirsizliklerin şirketlerin uzun vadeli yatırım kararlarını zorlaştırdığını belirtti.Bugün ertelenen makine, dijitalleşme ve Ar-Ge yatırımlarının üretimi kısa vadede doğrudan etkilemeyebileceğini ifade eden Özgener, bu durumun birkaç yıl sürmesi halinde üretim kapasitesi, teknolojik dönüşüm ve rekabet gücü açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.Tekstil ve hazır giyimde rekabet gücü alarmıTL'deki reel değerlenmeye ücret, ara malı ve finansman maliyetlerindeki artışların da eklendiğini belirten Özgener, özellikle tekstil, hazır giyim ve diğer emek yoğun sektörlerde rekabet koşullarının giderek zorlaştığını söyledi.Özgener'e göre bu sektörlerde rekabet kaybının uzun süre devam etmesi yalnızca mevcut ihracatı değil; üretim kapasitesini, istihdamı ve Türkiye'nin yıllar içinde kazandığı dış pazarları da kalıcı biçimde etkileyebilir.“Asıl risk orta teknolojili üretimde sıkışıp kalmak”Küresel ekonomide üretim dengelerinin değiştiğine dikkat çeken Özgener, ABD-Çin rekabeti ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle ülkelerin sanayi politikalarında enerji güvenliği, kritik hammaddeler, dayanıklı tedarik zincirleri ve teknolojik kapasitenin giderek daha fazla önem kazandığını ifade etti.Türkiye açısından asıl riskin, dünyada yeni bir üretim ve teknoloji coğrafyası şekillenirken orta teknolojili üretim yapısında sıkışıp kalmak olduğunu belirten Özgener, bugünkü geçici kayıpların ilerleyen dönemde kalıcı üretim, pazar ve nitelikli iş gücü kayıplarına dönüşebileceğini söyledi.KOBİ ve döviz kredileri için esneklik çağrısıSeçici kredi politikasının dezenflasyona katkı sağladığını belirten Özgener, sanayinin ekonomiye sağladığı katkının da göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.Döviz ve KOBİ kredilerindeki büyüme sınırlarının hassas dengeler gözetilerek esnetilmesini isteyen Özgener, ihracatçıların yurt dışındaki rakipleriyle eşit koşullarda mücadele edebilmesi için destek mekanizmalarının yeniden şekillendirilmesi gerektiğini kaydetti.Mahmut Özgener İZTO Başkanlığına yeniden adayÖzgener, İZTO'nun seçim takvimini de açıkladı.

Türk lirasının reel değerlenmesine ek olarak ücretler, ara malı ve finansman maliyetlerindeki artışların da eklendiğini ifade eden Özgener, tekstil ve hazır giyim gibi emek yoğun sektörlerde rekabet şartlarının giderek zorlaştığını belirtti.

Özgener, bu sektörlerdeki rekabet kaybının sürmesi durumunda sadece mevcut ihracatın değil; üretim kapasitesinin, istihdamın ve Türkiye'nin uzun yıllar içinde elde ettiği dış pazarların da kalıcı olarak zarar görebileceğini vurguladı.

Küresel ekonomideki değişimlere değinen Özgener, ABD-Çin rekabeti ve jeopolitik belirsizliklerin; ülkelerin sanayi politikalarında enerji güvenliği, kritik ham maddeler, dayanıklı tedarik zincirleri ve teknolojik gücü daha öncelikli hale getirdiğini ifade etti.

Türkiye için en büyük riskin, dünya genelinde yeni bir üretim ve teknoloji haritası çizilirken orta teknolojili üretim yapısına sıkışıp kalmak olduğunu belirten Özgener, bugünkü geçici kayıpların gelecekte kalıcı üretim, pazar ve nitelikli iş gücü kayıplarına yol açabileceğini söyledi.

Seçici kredi uygulamalarının enflasyonla mücadeleye sunduğu katkıyı kabul eden Özgener, sanayinin ülke ekonomisine sağladığı katma değerin de unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Döviz ve KOBİ kredilerindeki büyüme sınırlarının dengeli bir şekilde esnetilmesini öneren Özgener, ihracatçıların küresel rakipleriyle eşit şartlarda yarışabilmesi için destekleyici mekanizmaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

İZTO'nun seçim takvimine dair de bilgi veren Özgener, meslek komitesi ve meclis üyeleri seçimlerinin 1 Ekim'de Gaziemir Fuar İzmir'de, yönetim organı seçimlerinin ise 8 Ekim'de yapılacağını açıkladı.

Sekiz yıldır İZTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Mahmut Özgener, 1 Ekim'de yapılacak seçimlerde yeni dönem için tekrar aday olduğunu duyurdu.

Kaynak: Dünya Gazetesi - Ekonomi · Derleyen: Elif Aktürk