İrlanda'dan Eurovision'da ikinci kez boykot kararı: 'Gazze'deki can kayıpları karşısında katılım haklı gösterilemez'

· Cumhuriyet

İrlanda'dan Eurovision'da ikinci kez boykot kararı: 'Gazze'deki can kayıpları karşısında katılım haklı gösterilemez'

İrlanda ulusal yayıncısı RTE, Gazze'de yaşanan can kayıpları ve gazetecilere yönelik kısıtlamalar gerekçesiyle yarışmaya katılmama ve organizasyonu yayınlamama kararı aldı.

İrlanda, Gazze'de süregelen insani kriz ve can kayıpları gerekçesiyle 2027 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama ve organizasyonu yayınlamama kararı aldı. Ülkenin ulusal yayın kuruluşu RTE, bölgedeki tablo ve gazetecilerin bağımsız erişiminin engellenmesi karşısında İrlanda'nın katılımının haklı gösterilemeyeceğini duyurdu.

Karar kapsamında Bulgaristan'da düzenlenecek organizasyonun yayın hakları da satın alınmayacak. 1965 yılından bu yana yarışmaya 58 kez katılan ve en çok birincilik kazanan ülkeler arasında yer alan İrlanda, Avusturya'daki 2026 organizasyonunun ardından yarışmayı üst üste ikinci kez boykot etmiş oldu. Geçtiğimiz ağustos ayında Hollanda da benzer gerekçelerle 2027 yarışmasından çekildiğini açıklamıştı.

Kaynak: Cumhuriyet · TRBülten tarafından derlendi