· Anka Haber - Dünya
Rum lider Hristodulidis ile ara bölgede görüşen Erhürman, güven yaratıcı önlemler ve metodoloji konularında henüz anlaşma sağlanamadığını açıkladı.
KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis ile ara bölgede gerçekleştirdiği toplantının ardından Cumhurbaşkanlığında basın toplantısı düzenledi. Erhürman, yeni bir 5+1 zirvesi düzenlenmesi için gereken şartların henüz sağlanmadığını ve diyalogdan kaçmamakla birlikte toplantıların sadece yapılmış olmak için değil sonuç üretmek amacıyla gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi.
Görüşmede yöntem, güven artırıcı adımlar ve adadaki sorunun özüne dair başlıkların ele alındığını aktaran Erhürman, dert maddelik metodolojinin henüz birinci aşamasında dahi bir uzlaşı bulunmadığını kaydetti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in gündeme getirdiği yedi konudan altısına olumlu yaklaştıklarını belirten Erhürman, yeni geçiş noktaları konusunda mutabakata varılamadığını söyledi. Kıbrıs Türk tarafı temsilcilerinin 23 Eylül'de New York'a giderek BM Genel Sekreteri Guterres ve kişisel temsilcisi María Ángela Holguín ile buluşacağını belirten Erhürman, bu temasların gelecekteki yol haritası bakımından kritik olduğunu vurguladı.
Ara bölgede başlayan diplomatik temasların ardından yapılan bu açıklama, taraflar arasındaki görüşmelerde metodoloji ve güven artırıcı önlemler konusundaki uzlaşmazlığın sürdüğünü gösterdi.
Kaynak: Anka Haber - Dünya · TRBülten tarafından derlendi