· TRT Haber
Zorunlu Deprem Sigortası sistemini yürüten DASK, faaliyete başladığı 2000 yılından bu yana geçen sürede 1403 depremde açılan 701 bin 696 dosya için hasar ödemesi gerçekleştirdi. Toplam ödeme tutarı 42 milyar lirayı aştı.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK, 1999 Marmara Depremi'nin ardından deprem kayıplarına karşı finansal güvence sistemi oluşturmak amacıyla 27 Eylül 2000'de faaliyetlerine başladı. Kurum, aradan geçen 26 yılda hasar ödemesine konu olan 1403 depremde 891 bin 774 ihbar aldı ve 701 bin 696 dosya için ödeme yaptı.
DASK Genel Sekreteri Balkır Demirkan, 26 yıllık döneme yayılan toplam 42 milyar liranın üzerindeki ödemelerin, döviz kurları üzerinden karşılığının yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu belirtti. Demirkan, bugün 11 milyon 710 bin 514 konutun sigorta kapsamında olduğunu, sigortalılığın yaygınlaştırılması ve poliçe yenilemelerinin önem taşıdığını ifade etti.
Kurum, önümüzdeki dönemde kurumlar arası veri paylaşımını güçlendirmeyi, hasar değerlendirmede yapay zekâ kullanmayı ve tapu verilerinden daha etkin yararlanmayı hedefliyor. e-Devlet altyapısı üzerinden poliçe yenileme hatırlatmalarının yapılması ve TCKN bazlı tapu sorgulamasıyla mülkiyet doğrulamasının otomatikleştirilmesi planlanıyor.
Kaynak: TRT Haber · TRBülten tarafından derlendi