· Anadolu Ajansı
Antalya'da düzenlenen IAC 2026 panelinde konuşan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, 198 uydudan oluşacak ASTRALINK projesinde ilk uydunun iki yıl içinde fırlatılacağını bildirdi.
Panelde açıklamalarda bulunan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, kurumun Alçak Dünya Yörüngesi takım uydu projesi olan ASTRALINK'i başlattıklarını duyurdu.
Proje kapsamında yörüngeye birbiriyle bağlantılı 198 uydu yerleştirileceğini aktaran Akyol, sistemin milli çipler ve yerli imkanlarla üretileceğini, ilk uydunun iki yıl içinde fırlatılacağını söyledi. TUA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Arif Karabeyoğlu ise bağımsız uzay erişimi için Türkiye'nin Somali'de inşa ettiği uzay limanının ilerleyen süreçte uluslararası kullanıma da açılabileceğini ifade etti.
Panelde söz alan Axiom Space temsilcisi Michael Lopez-Alegria ticari uzay istasyonu ilk modülünü 2028 yılında fırlatmayı planladıklarını açıklarken, TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes de Türkiye'nin Ay Misyonu sayesinde tüm teknoloji ekosisteminin ortak bir amaç çevresinde toplandığını belirtti.
Kaynak: Anadolu Ajansı · TRBülten tarafından derlendi