· Cumhuriyet
Adalet Bakanı Akın Gürlek’in, 5 il merkezli 15 ili kapsayan “Ailem Güvende” operasyonlarında 162 şüpheli, 9 dernek. 13 işletme hakkında adli işlem yapıldığını açıklamasının ardından operasyonların hedefi tartışma yarattı.
Sosyolog Semih Turan ve anayasa hukukçusu Şule Boyunsuz, soruşturmada sivil toplum kuruluşlarının hedef alınmasının hukuki ve sosyal boyutlarını değerlendirdi.
Sosyolog Turan, hedef alınan kuruluşların uzun süredir yasal zeminde faaliyet yürüttüğünü belirterek, yaşananların yaşam tarzlarına yönelik müdahalelerin bir parçası olduğunu vurguladı. Turan, aile yapısını asıl zorlayan unsurların ekonomik kriz, yoksulluk ve yetersiz beslenme gibi sorunlar olduğunu ifade etti.
Anayasa hukukçusu Boyunsuz ise soruşturmaların doğrudan cinsel yönelimleri farklı bireyleri ve hak savunucularını hedef aldığını savundu. Boyunsuz; Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğü, kişi güvenliği ve özel hayatın mahremiyeti haklarının ihlal edildiğini belirtti.
Adalet Bakanı Akın Gürlek'in açıkladığı İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Mersin merkezli operasyonlar kapsamında zenne Arif Saçlı gözaltına alınmış, MASAK incelemelerinde bazı derneklere yurt dışından finansman sağlandığı tespiti paylaşılmıştı.
Kaynak: Cumhuriyet · TRBülten tarafından derlendi