· Habertürk
Orta Doğu'daki gerilimlerin petrol fiyatlarını tırmandırması ve Fed'in sıkılaşma beklentileri, ABD tahvil piyasasında satış baskısını artırdı.
ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi, enflasyon endişelerinin tırmanmasıyla yüzde 5 seviyesinin üzerine çıktı.
Tahvil piyasasındaki satış baskısında, Orta Doğu kaynaklı jeopolitik risklerin petrol fiyatlarını yukarı çekmesi ve kalıcı enflasyon kaygılarını tetiklemesi belirleyici oldu. Bu durum, ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyonla mücadele amacıyla para politikasında sıkılaşmaya devam edebileceği yönündeki öngörüleri artırdı.
Son dönemde küresel piyasalarda tahvil faizleri genel bir yükseliş trendi sergilerken, İngiltere'de 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 5,439 seviyesine kadar tırmanmış, Japonya'da ise yüzde 3'e ulaşarak 1996'dan bu yana en yüksek düzeyine çıkmıştı.
Kaynak: Habertürk · TRBülten tarafından derlendi