· Cumhuriyet
Anlaşma, ABD'nin Grönland'da iki yeni askeri üs kurmasına ve mevcut üssü genişletmesine olanak sağlıyor.
ABD, Danimarka ve Grönland, 22 Eylül'de New York'ta Arktik bölgesindeki güvenlik işbirliğini genişleten yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, 1951 tarihli savunma anlaşmasını güncelleyerek ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırmayı hedefliyor.
Anlaşma kapsamında ABD, Grönland'ın güneyindeki Narsarsuaq ve doğusundaki Mestersvig'de iki yeni askeri tesis kuracak. Ayrıca mevcut Pituffik Uzay Üssü'nü genişletebilecek ve adanın tamamında hava ve deniz faaliyetleri için geniş erişim hakları elde edecek. Asker sayısı veya faaliyete geçiş takvimi belirtilmedi.
Anlaşma, NATO'nun Arktik'teki varlığını güçlendirmeyi destekliyor. Grönland'ın bağımsızlık durumunda NATO üyeliğinin sürmesi öngörülüyor ve NATO dışı ülkelerin kalıcı askeri varlık bulundurmasına izin verilmeyecek. Yabancı yatırımlar, hassas sektörlerde kontrol kazanmamaları için Grönland yönetimi tarafından denetlenecek.
Bu anlaşma, ABD'nin daha önce açıkladığı Grönland'da kalıcı askeri varlık ve eski tesisleri yeniden açma planlarını somutlaştıran ve iki yeni üs iddialarını doğrulayan bir adımdır.
Kaynak: Cumhuriyet · TRBülten tarafından derlendi