· Anlatılanın Ötesi - Ekonomi
Restoran ve hızlı servis gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete, 505 bin 337 müşterisinin kişisel verilerini koruyamadığı için toplam 1 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Kişisel Verileri Koruma Kurumu, restoran ve hızlı servis gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirkette meydana gelen veri ihlalini inceledi.
Siber saldırganlar, şirketin bilgi işlem biriminde çalışan bir personelin bilgisayarına zararlı yazılım kullanarak yetkisiz erişim sağladı.
Saldırganlar bu erişimden elde ettikleri hesap bilgileriyle şirketin ana sistemine girdi ve 505 bin 337 müşterinin kişisel bilgilerini ele geçirdi.
Olayın ardından saldırganlar bir süre sonra şirket yöneticisinin telefonuna mesaj göndererek bazı verilerin ellerinde olduğunu bildirdi.
Şirket yetkilileri durumu Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na bildirdi ve kurum olayla ilgili inceleme başlattı.
Veri güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınmaması nedeniyle 800 bin TL, veri ihlalinden etkilenen kişilere bildirim yapılmaması nedeniyle ise 200 bin TL ceza kesildi.
Veri güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli teknik ve idari tedbirlerin alınmaması nedeniyle 800 bin TL, veri ihlalinden etkilenen kişilere bildirim yapılmaması nedeniyle ise 200 bin TL ceza kesildi.
Böylece şirkete kesilen toplam idari para cezası 1 milyon lira oldu.
Siber saldırganların şirket sistemine giriş yapması durumunda bunu haber verecek bir alarm sisteminin kurulmadığı belirtildi.
Bu eksiklik nedeniyle veri sorumlusunun takip ve kontrol mekanizmasında yetersizlik bulunduğu değerlendirildi.
Kaynak: Anlatılanın Ötesi - Ekonomi · Derleyen: Elif Aktürk